Napravite sami: Zdrava domaća čokolada za djecu, a i odrasle

Da biste uživali u okusu čokolade, ne morate je kupovati, već možete pripremiti domaću čokoladu sami kod kuće, što nije tako teško.
Možda neće izgledati kao kupovna, ali je neprocjenjivo zasladiti se kockom zdrave i ukusne domaće čokolade, bez bijelog šećera, hidrogeniziranih masti i aditiva. Za njenu pripremu potrebno je vrlo malo vremena, a rezultat će oduševiti vas i vašu djecu.

Sastojci:
100 g kakao praha
50 ml mlijeka po izboru
2 kašike meda
50 g maslaca (obični ili kokos)
malo cimeta (po želji)
Opcija: Šaka sjeckanih ili cijelih poprženih orašastih plodova i /ili suho voće
*Umjesto meda, može se koristiti fruktoza ili kokosov šećer (umiješajte ih onda ranije, zajedno s maslacem), oni imaju nizak glikemijski indeks, te je mogu konzumirati i dijabetičari. Ko želi – može staviti i smeđi šećer…

Priprema:
Na tihoj vatri zagrijte mlijeko, ne dovodeći ga do vrenja. Dodajte maslac, cimet te sve dobro izmiješajte.
Smjesu stavite u posudu s kakao prahom, ali postepeno i uz stalno miješanje. Ukoliko odmah istresete svu smjesu mogu se formirati male grudice.
Gotovu smjesu zagrijte na tihoj vatri, ili vodenoj pari.
Uklonite s vatre te umiješajte med.
Po želji, možete dodati sjeckane ili cijele popržene orahe, bademe, lješnike, suho voće, i na taj način učinit ćete čokoladu, ne samo ukusnom, već i zdravom.
Smjesu možete staviti u silikonske kalupe (za praline ili čokoladnu tablu) ili manje zdjelice, kako god želite. Ostavite je na jedan sat vremena u frižider, da se stegne. Nakon toga možete uživati u ovoj ukusnoj domaćoj čokoladi.

 

VašaKuharica