Josipa Lisac je izjavila: ‘Nakon Karla, u mojem srcu više nema mjesta za nekog drugog’

Iako se nikad nisu htjeli vjenčati, njihova velika ljubav trajala je 20 godina. a, sve do Metikoševe iznenadne smrti 10. prosinca 1991. godine

Prohodali su 6. veljače ‘71. godine na koncertu u Petrinji. Iako se nikad nisu vjenčali, bila je to ljubav sve dok ih smrt nije rastavila. Prije poznanstva s Josipom, Karlo je bio pravi roker i pustolov.

Rođen je u obitelji glazbenika. Otac mu je završio glazbenu akademiju, a i majka je voljela glazbu i imala sluha. I Karlo je imao osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu. Da nije sa 17 godina naletio na ploče Elvisa Presleya, njegova bi karijera krenula smjerom ozbiljne glazbe. Dotad uzorni učenik prekinuo je glazbenu naobrazbu, a u redovnoj gimnaziji postao problematičan đak.

Nekoliko godina pokušavao je uspjeti na domaćoj sceni, da bi konačno sreću potražio u Parizu, gdje je ostao tri godine i ostvario prilično uspješnu karijeru. Ubrzo je započeo suradnju s Ivicom Krajačem i zaključio da je u glazbi njegov životni izbor skladanje, kao što mu je u ljubavi životni izbor Josipa Lisac.
Prve godine njihovog zajedničkog života rezultirale su 1973. godine albumom ‘Dnevnik jedne ljubavi’ koji se i danas svrstava u antologiju domaće glazbe. Zahvaljujući Josipinom osebujnom glasu i pojavi, a Metikoševom talentu za, skladanje i suradnji s Ivicom Krajačem, nastala je 1975. godine prva domaća rock-opera ‘Gubec-beg’.

Josipa i Karlo odlaze na tri godine u Ameriku, a zahvaljujući njegovim skladbama ona postaje prava hrvatska glazbena diva. pjevačica se rado prisjeća najljepših trenutaka s pokojnim suprugom: ‘Zahvaljujući Karlu obišla sam i cijeli bivši SSSR. Kušala sam tamo najbolji šampanjac, kupala se u njemu i prala zube, a i jela najskuplji kavijar na svijetu. Ljudi su komentirali: ‘Kakva dekadencija!’’.

‘Uvijek sam govorila da postoji samo jedna ljubav. Nakon Karla, u mojem srcu više nema mjesta’

Karlova iznenadna smrt, 10. prosinca 1991. godine sve je prekinula. Taj događaj Josipa je opisala: ’Napustio je ovaj svijet u društvu lijepe gospođe smrti, koja je došla nepozvana,kraljevski, u snu’.

Otad Josipa, u spomen na prerano preminulog životnog partnera – koji je imao samo 52 godine – radi koncerte u njegovu čast. I skoro dvadeset godina nakon njegove smrti ostala je vjerna svom Karlu: ‘Uvijek sam govorila da postoji samo jedna ljubav. A neki bi željeli dvije, tri, ili čak četiri. Koje li bahatosti? Znači da nijednom nisu doživjeli onu pravu i da je još uvijek traže. Karlo je za mene bio i
ostao poseban. Nakon njega u mom srcu više nema mjesta, ono je zauvijek popunjeno.

’Napustio je ovaj svijet u društvu lijepe gospođe smrti, koja je došla nepozvana, kraljevski, u snu’, opisala je Karlovu smrt Josipa Lisac

Ljubav na prvi pogled

’Pa što ja tu uopće tražim?’ Zapitao se 30-godišnji roker Karlo Metikoš, tada već poznat i kao Matt Collins, davne 1971. godine. Ostao je zadivljen moćnim glasom Josipe Lisac na jednom nastupu u Skoplju. Kako je sam poslije priznao, odmah se preko ušiju zaljubio u mladu pjevačicu.

Talentirani od malih nogu

Nakon što je sa 17 godina naletio na ploče Elvisa Presleya, Karlo Metikoš prekinuo je glazbenu naobrazbu i postao problematičan u školi- Josipa je bila iznimno talentirana djevojčica koja je zavoljela ozbiljnu glazbu , ali se, kao i Karlo, u tinejdžerskoj dobi zainteresirala za rock.
O Josipinom nastupu pisali Billboard i New York Times

U New Yorku Josipa je 1975. godine imala inicijalni koncert pred novinarima i producentima o čemu su izvijestili New York Times i Billboard. Album ‘Made in USA’ bio je prvi hrvatski masteriran LP snimljen u prestižnom Studio 55 u L.A.-u

Par koji je promijenio hrvatsku glazbenu scenu rock operom ‘Gubec-Beg’

Metikoš je s Ivicom Krajačem 1975. godine skladao prvu hrvatsku rock-operu
‘Gubec-beg’. Bila je to treća rock-opera u svijetu, a Josipa je otpjevala nezaboravnu ‘Ave Mariju’. Albumom ‘Made in USA’ u Hrvatsku su iz Amerike donijeli disko.

‘Shvatio sam da je u glazbi moj jedini izbor skladanje.. A u ljubavi moj jedini izbor je Josipa Lisac’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *