PRIČA O PJESMI Dine Merlina: Kad si rekla da me voliš

Ljubavna priča Merlina i njegove supruge Amele je bila poprilično komplikovana. Amela je poticala iz imućne porodice, Dino nije, pa su njeni roditelji bili protiv njihove veze, te joj branili da se uda za njega.
Prvi među jednakim umjetnicima koji su sarajevsku pop-rok muzičku školu izdigli na nivo dominantne u jugoslovenskim okvirima, svakako je i Edin Dervišhalidović, mnogo poznatiji kao Dino Merlin.

Još od 1983. kada je osnovao grupu „Merlin“, Dino ne prestaje davati doprinos jačanju sarajevskog muzičkog izražaja. Iza sebe ima 11 studijskih albuma, 5 kao član grupe „Merlin” i 6 kao samostalan izvođač.

Ovom prilikom u fokus stavljamo pjesmu „Kad si rekla da me voliš,” sa vjerovatno najznačajnijeg njegovog solo albuma „Sredinom.”

Ljubavna priča Merlina i njegove supruge Amele je bila poprilično komplikovana. Amela je poticala iz imućne porodice, Dino nije, pa su njeni roditelji bili protiv njihove veze, te joj branili da se uda za njega. Dok je Dino išao na zanat, ona je pohađala Gimnaziju, pa je razumljiva bojazan njenih roditelja u pogledu na budućnost te veze. Ipak, ljubav je odnijela pobjedu. Vjenčali su se tajno, kao dvadesetogodišnjaci.

To životno iskustvo je podstaklo Dinu da napiše pjesmu „Kad si rekla da me voliš.” Kad se danas osvrne na taj period kaže:

-Borili smo se, krili, ali niko nas nije mogao rastaviti. Nakon pet godina smo se tajno vjenčali. Bilo je to romantično vjenčanje, iako sam svoju ženu doslovno oteo. Uz nas su bili samo moj kum i Amelina sestra koja je bila kuma. Govor matičarke bio mi je predug, stalno sam gledao na vrata da ne bi neko naišao i pokvario našu sreću. Nakon vjenčanja otišli smo na bračno putovanje u Dubrovnik, a kad smo se vratili, preselili smo se mojoj majci i odmah osjetili udar svakodnevice. Mene je čekala velika odgovornost za porodicu i težak rad, a Amelini roditelji bili su toliko ljuti da pola godine nisu htjeli ni čuti za nju. Ali, eto vrijeme liječi sve, pa me danas Amelini roditelji vole i više nego što zaslužujem.

Valjalo bi naglasiti da je svoj doprinos ovoj pjesmi dao i Emerson Hart, tekstopisac i muzički producent iz SAD-a. Ove godine, album „Sredinom” i pjesma „Kad si rekla da me voliš” slave punoljetstvo. Već osamnaest godina imamo priliku diviti se spomeniku ljubavi i poruci, koju sobom nosi.

Kad si rekla da me voliš

Ti nikad nisi ni u šali

O ljubavi sa mnom probala

Uvijek si neke odlikaše

Kraj sebe k’o cuke vodala

Al’ ko sem Boga zna

Kada gvožđe postaje grožđe

Al’ ko sem Boga zna

Odakle to i kako dođe

Kad si rekla da me voliš

Al’ ko sem Boga zna

Da l’ si budna il’ spavaš

Imaš li pojma gdje sam sad

Da l’ ti išta znači ako čuješ

Da dolazim u onaj grad

Kad si rekla da me voliš

Prvi put kad si rekla to

Da ti tijelo gori

Kao što nikad nije gorilo

Kad si rekla da me voliš

Prvi put kad si rekla to

Kad si rekla da me voliš

Al’ moja duša zna

Da l’ si budna il spavaš

Imaš li pojma gdje sam sad

Da l’ ti išta znači ako čuješ

Da dolazim u tvoj grad

Pogledaj me sad

Skoro da sam sijedi starac

To je opsjena još sam onaj isti

Što bi dao sve na čemu mi zavide

Samo za taj tren da to moje oči vide

Da l’ si budna il spavaš

Imaš li pojma gdje sam sad

Da l’ ti išta znači ako čuješ

Da dolazim u zabranjeni grad

Da ti kažem da te volim

Zadnji put da izgovorim to

Da mi tijelo gori

Kao što nikad nije gorilo

Kad si rekla da me voliš..

Express