Roditelji odlučili da nakon rođenja sina ne prerežu pupčanu vrpcu i da zadrže posteljicu

Nick i Vanessa Fisher su odlučili da Vanessa njihovog sina Ahstona rodi kod kuće i izabrali su praksu poznatu kao “lotus birth”, što znači da nisu prerezali pupčanu vrpcu nakon rođenja djeteta.

“Lotus birth” podrazumijeva zadražavanje pupčane vrpce i posteljice dok se ona prirodno ne odvoji od djeteta što može trajati danima, a cilj je da beba dobije sve što joj je potrebno iz pupkovine.

Na ideju su došli nakon Vanessinog istraživanja o krvi iz pupkovine. Otkrila je da mnoge majke odlučuju da nekoliko sati nakon rođenje ne presijecaju pupčanu vrpcu kako bi se osigurani potpuni placentalni prijenos krvi u bebu, piše Independent.

“Postepeno razdvajanje pupčane vrpce i posteljice izgleda više emocionalno obzirno prema bebi, a sve suprotno od toga bi moglo biti traumatično. Kada se pupčana vrpca prirodno odvoji i placenta doršpi svoj posao pružajući djetetu hranjive materije, dijete ima vremena za uspostavljanje veze s ocem”, kazala je Vanessa.

Njen rođak je za Ashtonovu posteljicu napravio i posebnu torbicu, a majka tvrdi da nema puno posla oko održavanja. Bilje koje su koristili prilikom pranja posteljice je, tvrdi Vanessa, neutralisalo mirise.

Ova praksa je sve popularnija u posljednjih nekoliko godina, a mišljenja ljekara u podijeljena.

“Posteljica je mrtvo tkivo i zbog toga krv u njoj može biti sklona razvoju bakterija, a eventualna infekcija se može proširiti na bebu”, kazao je doktor William Schweizer iz Medicinskog centra Univerziteta Langone u New Yorku.

Međutim, brojni roditelji koji se odlučuju za “lotus birth” smatraju da se ljudi previše slijepo ograničenja medicine ne razmišljajući o alternativi.

Nakon što se posteljica odvoji od bebe Nick i Vanessa je planiraju zakopati.

klix.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *