Cazinjaninu Šefiku Čizmiću invalidska kolica nisu prepreka da bude aktivan u čak osam sportova

Jedan od najboljih primjera kako se uz dobru volju, zalaganje i ljubav prema sportu mogu postići odlični sportski rezultati, bez obzira na fizičke poteškoće i nedostatke, jeste Šefik Čizmić, vođa Stonoteniske sekcije Saveza za sport i rekreaciju invalida Cazin (SSRI).

Ovog stopostotnog ratnog vojnog invalida – paraplegičara ni invalidska kolica ne sprečavaju da bude aktivan u čak osam sportskih disciplina – stonom tenisu, šahu, alpinizmu, raftingu, streljaštvu, airsoftu, košarci u kolicima i biciklizmu.

Uvijek nasmijan

Član je nekoliko sportskih klubova i saveza, a takmičeći se u sportu u invalidskoj konkurenciji, do sada je osvajao priznanja na brojnim natjecanjima širom BiH, i to u više sportskih disciplina. Borben je i uporan, ali i korektan, druželjubiv i uvijek nasmijan, pa je i rado prihvaćen u društvu.

U protekloj godini postao je prvak BiH u stonom tenisu za invalide, za šta je na manifestaciji Izbor najboljih sportista Cazina dobio posebno priznanje za razvoj sporta za osobe s invaliditetom.

– Iako je teško ocjenjivati sam sebe, protekla godina za mene je bila izuzetno uspješna kada je sport u pitanju. Aktivno vodim Klub ekstremnih sportova „Krajiški patriot“, bavim se airsoftom, alpinizmom, stonim tenisom i biciklizmom te još nekim disciplinama. U stonom tenisu lani sam bio prvak BiH u invalidskoj konkurenciji, a sa stonoteniskom ekipom SSRI Cazin osvojio sam Kantonalno prvenstvo i bili smo drugi u državi – kaže Čizmić.

Avaz