Igrač Man. Uniteda završio dva fakulteta i priča šest jezika

Henrikh Mkhitaryan već duže vrijeme je u nemilosti kod Josea Mourinha i najvjerovatnije će napustiti Man. United već u januaru. Ipak, vrijedi se podsjetiti njegove životne priče.

Mkhitaryan govori šest jezika, veoma je inteligentan i talentovan nogometaš. Osim materinjeg armenskog jezika, Henrikh priča još pet jezika, a to su redom francuski, ruski, engleski, njemački i portugalski. Armenac posjeduje diplomu s Instituta za kineziologiju u Armeniji, a neko je vrijeme pohađao nastavu ekonomije na Institutu u St. Petersburgu prije nego što je napustio Ukrajinu.

Mkhitaryanov otac Hamlet bio je napadač u armenskom Ararat Yerevanu, najboljem armenskom klubu u vrijeme Sovjetskog saveza, krajem 1980 – ih godina. Upisao je i dva nastupa za novoformiranu reprezentaciju Armenije nakon raspada USSR-a. Otac mu je bio najveći idol u djetinjstvu i bez njega ne bi uspio doći do razine na kojoj se sada nalazi, kaže Henrikh.

“Oduvijek sam htio postati slavan nogometaš i moram zahvaliti roditeljima što su me podržavali na tom putu. Oni su velikim dijelom zaslužni za ostvarenje mojih dječačkih snova”.

Nažalost, Mkhitaryanov otac je preminuo 1996. godine zbog posljedica tumora na mozgu, ali obitelj je ostala u nogometnom svijetu do danas. Njegova majka Marina radi za Armenski nacionalni savez, dok je sestra Monica zaposlenica UEFA-e.

Mkhitaryan je prije četvrtfinala Lige prvaka 2014. godine protiv Real Madrida izjavio kako mu je Zinedine Zidan jedan od najvećih nogometnih idola.

Bilo je ljeto 2013. godine kada je šef Liverpoola Brendan Rogers označio Mkhitaryana kao glavnu metu za dovođenje na Anfield. On je tada briljirao u ukrajinskoj ligi igrajući za Shakhtar, zabio je 25 pogodaka u 29 nastupa.

Izvor: Sport.ba