Još uvijek se traga za njim: Najgori igrač ikada koji je zaigrao za Premijer ligu

Priča je istinita, ako je niste čuli vjerovatno nećete vjerovati da se desilo, ali jeste. Nepoznati Senegalac je zaigrao u Premijer ligi, iako se radilo o momku koji nije bio ni blizu profesionalca. Godina je 1996. internet u povoju, nema You tube, majstor koristi naivnost ljudi iz Southamptona!

Kada pitate legendarnog Mata Le Tissiera ko je najgori fudbaler s kojim je igrao, on uz gromoglasan smijeh kaže, “Ali Dia”.

Le Tissieru je sada lako, davno je prestao igrati, ali dok je nastupao za Southampton vladao je zakon šutnje, ime Ali Dia nije se smjelo pominjati među “svecima”. Ovaj Afrikanac je bio tabu, nešto o čemu se ne govori.

Šta se strašno desilo?

Jednog dana, bila je 1996. jesen, Graemu Sounessu, tadašnjem menadžer “svetaca” zazvonio je telefon. S druge strane je bio neko ko se predstavio kao legendarni George Weah. Nije ponudio svoje usluge, odnosno da pređe iz Milana u Englesku, već je savjetovao Sounessa da dovede Ali Diu, njegovog rođaka, koji je igrao za mlađe kategorije PSG-a i tražio novi klub.

Oduševljeni Souness je priznao, čuo je za Weaha, čast mu je bila što uopšte razgovara s takvom zvijezdom, pa se Ali Dia pojavio za nekoliko dana u Southamptonu, potpisao je ugovor na mjesec dana, za stan i hranu, kako bi na probi pokazao šta umije.

Treba razumeti Sounessa, imao je majstora Le Tissiera i ostale prosječne igrače, gajio engleski stil, a bio mu je potreban jedan brzi napadač s kontinenta.

Ali, na prvom treninug čekalo ga je razočaranje, Ali Dia nije imao pojma. Djelovao je kao amater što je i bio, kasnije se otkrilo da je odigrao dva meča u petoj ligi za jedan klub, ali i da je otpušten jer nije bio dovoljno dobar za konferenciju.

Pazite, ovo je Premiership, u to vrijeme ne najjača liga na svijetu, ali jedan od tri najbolja evropska šampionata.

Suočen s povredama i suspenzijama igrača pred duel s Leedsom narednog dana, Souness stavlja na klupu Diu koji je odradio jedan trening s ekipom i jasno pokazao da nije dovoljno dobar. Trebalo je da Dia igra igra rezerve protiv Arsenala, ali je meč otkazan zbog poplavljenog terena.

Priča Le Tissier:

“Nikome nije bilo jasno, mnogi su mislili da se Souness šali, ali niko nije očekivao da će Dia ući u igru. No, poslije tridesetak minuta sam se povrijedio, izašao sam iz igre, u šoku sam video da me mijenja Ali Dia”, smeje se Le Tissier.

“Tip je izgledao izgubljeno na terenu, nije znao gdje treba da trči, sumnjam da je osim desetak riječi i znao engleski. Bilo je i smiješno i tužno gledati ga. Souness je preblijedio i poslije 15 minuta drugog dijela, rezervu zamijenio novom rezervom”, sjeća se Le Tissier.

Dakle, tip koji je potpuni amater je odigrao tridesetak minuta, trčao je kao pile bez glave. U filmu bi dao gol za pobjedu, ovde je Dia izašao iz igre, mada je jednom šutnuo ka golu Pokupio se poslije meča i nikada više se nije pojavio u klubu, iako je imao ugovor na četiri sedmice.

Souness je šutio, nikome nije bilo dozvoljeno da priča o ovom blamu ozbiljnog kluba, naravno kada su Weahu ispričali ovo, on je negirao da poznaje Diu, tim prije što je ovaj nepoznati fudbaler bio Senegalac, a nekadašnja vedeta PSG-a i Milana je Liberijac.

Pa ko je Ali Dia, najgori fudbaler u historiji PL?

Kasnije je odigrao nekoliko utakmica, tako se pričalo ponovo u konferenciji, dao je i dva gola, u osam mečeva, to su, podsjetimo amateri, vjerovatno ih je impresioniralo to što je nastupio za Southampton protiv Leedsa.

Njegov trener iz vremena u Konferenciji, kada je nastupao za Spartanse, se samo nasmijao na pitanje kako je moguće da je Dia igrao za “Sejntse”.

Kada se klupko raspetljalo, Ali Dia je vjerovatno gledao PSG na televiziji, a neki su se prisjećali da je amaterski igrao za neke male francuske klubove i da negdje u trećoj ligi nije uspio proći probu.

Završio je fakultet u Engleskoj, nije igrao više fudbal, a niko ne zna šta je s njim sada. Prozvali su ga “Bambi” jer se klizao kao na ledu, ali je ušao i u historiju i imaće o čemu da priča unucima.

Navijači Southamptona i dalje mu ponekad pjevaju, a postoji i tip na Facebooku koji je navodno Ali Dia, govori u trećem licu, teško je reći da li je nalog pravi. Postoji snimak od prije desetak godina u kome Dia kaže da je bio pravi fudbaler bez iskustva. Na pitanje da li ga je Weah preporučio, kralj je rekao:

“Možda, ne znam…”

I u prevari treba imati stila…

Sutra se navršava 20 godina otkako je ovaj fudbaler zaigrao protiv Leedsa, pa nakon velike blamaže napustio klub u roku od jednog dana.

Saznalo se da je završio fakultet u Newcatleu 2001. godine, ali mu se od tada gubi svaki trag. Danas je “Guardian” objavio jedan tekst o njemu u kome na kraju piše:

“Alijevo boravište se od diplomiranja ne zna. Ako si tamo negdje, Ali, javi nam se…”

Svi bismo voljeli da čujemo i njegovu verziju, na koji način je prevario Sounessa i čitav fudbalski svijet naveo da se smije “svecima”.

Izvor: Sport.ba