100 učenika prvog razreda srednjih škola za stručno obrazovanje će dobiti stipendiju

Ugovore o dodjeli stipendija učenicima za deficitarna zanimanja, a koji su prvi put upisani u prvi razred srednjih škola za stručno obrazovanje i obuku u ovoj školskoj godini, potpisao je danas ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović s njihovim roditeljima.
– Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo je, u skladu sa opredjeljenjima Vlade KS, i ove godine izdvojilo sredstva za stipendiranje 100 učenika – pojasnio je ovom prilikom Kazazović.

Najavljeno je da će učenici na godišnjem nivou dobiti stipendiju u iznosu od po 1.000 KM, navodi se u saopćenju press službe KS.

– Ovom aktivnošću resorno ministarstvo i Vlada Kantona Sarajevo žele privući i ohrabriti učenike da se školuju za zanimanja koja su potrebna tržištu rada i koja su deficitarna i nema ih na evidencijama službi za zapošljavanje – poručio je Kazazović.

Među kandidatima koji su mogli aplicirati na Javni poziv, a koji je objavljen krajem juna 2017. godine, su učenici koji su upisani na zanimanja: elektroenergetičar, elektromehaničar, mehaničar hidraulike i pneumatike, autolimar, autoelektričar, bravar, zavarivač, plinski i vodoinstalater, limar, instalater centralnog grijanja, stolar, rasadničar, moler-farbar, keramičar-podopolagač, cvjećar, mesar i hemijski čistač.

Izvor: Vijesti.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *