Dodik izjavio: Bilo kakvo učešće Oružanih snaga BiH ne treba nam 9. januara

“Odbio sam bilo kakvo učešće Oružanih snaga BiH u obilježavanju dana RS-a. Ne želim više da imam polemiku o ovome”, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Oružane snage BiH više neće učestvovati u obilježavanju 9. januara koji u manjem bh. entitetu slave kao dan RS-a, iako je Ustavni sud BiH proglasio taj praznik neustavnim.

 

“Odbio sam bilo kakvo učešće Oružanih snaga BiH u obilježavanju dana RS-a. Ne želim više da imam polemiku o ovome”, rekao je Dodik večeras za Televiziju “K-3”.

 

On je naveo da je formiran počasni vod od 50 policajaca koji će biti postrojen u čast RS-a u uniformama koje će biti primjerene obilježavanju.

 

“Počasni vod ćemo promovisati 9. januara i ne trebaju nam Oružane snage BiH. Svaka čast svim Srbima koji su u ovim snagama, ali ih ne doživljavamo kao naše”, istakao je Dodik.

 

On je naglasio da Srbi iz političkih razloga moraju biti prisutni u Oružanim snagama BiH.

 

“I dalje ćemo slaviti naš praznik, a 9. januara naredne godine imat ćemo veliku svečanu akademiju. Biće organizovana manifestacija, kada ćemo postrojiti naše veterane i ono čime raspolažemo jer želimo da narod shvati da je Republika Srpska spremna i da se brani”, rekao je Dodik.

 

On je pozvao sve Srbe da 9. januara istaknu zastave Republike Srpske i da bude proslavljena sloboda.

 

Izvor: Slobodna Bosna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *