Turski predsjednik Erdogan poslao poruku Trumpu

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan je pozdravio usvajanje nacrta rezolucije o Jerusalemu na Generalnoj skupštini UN-a te pozvao SAD da odmah povuče odluku o Jerusalemu, javlja Anadolu Agency (AA).

“Izražavamo zadovoljstvo zbog prihvatanja nacrta rezolucije o Jerusalemu velikom većinom glasova”, naveo je Erdogan u poruci na Twitter profilu.

“Od Trumpove administracije očekujemo da što prije opozovu svoju odluku o Jerusalemu nakon što je na Generalnoj skupštini UN-a najjasnije na vidjelo izašla njena nelegitimnost. U svoje lično i u ime svoga naroda zahvaljujem se svima koji su dali podršku Palestini i Jerusalemu”, napisao je Erdogan.

Premijer Turske Binali Yildirim također je izjavio da je rezolucija UN-a o Jerusalemu nova prilika za mirovne napore u regionu.

Nacrt rezolucije, koji kritikuje Trumpovu odluku o Jerusalemu, prihvaćen je na zasjedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GSUN) sa 128 glasova za, dok je protiv bilo 9 zemalja.

Protiv nacrta rezolucije o Jerusalemu glasali su Sjedinjene Američke Države (SAD), Izrael, Gvatemala, Honduras, Maršalovi Otoci, Mikronezija, Nauru, Togo i Palau, dok je 35 zemalja bilo suzdržano.

Ovim su zemlje članice, uprkos prijetnjama SAD-a, snažno osudile Trumpovu odluku o Jerusalemu.

U pomenutoj rezoluciji se navodi da je “nevažeća svaka odluka i akcija koja će izmijeniti status, karakter ili demografski sastav Jerusalema”.

Izvor: Fokus.ba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *