Veliki PRITISAK NA FEDERALNI PARLAMENT

RASTE PRITISAK NA FEDERALNI PARLAMENT: Koordinacija boračkih organizacija traži hitno usvajanje zakona o PIO-u
Koordinacija temeljnih boračkih organizacija FBiH zahtijeva od Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine da do kraja godine završe proceduru usvajanja novog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju, kako bi se, kako navode, ispravila nepravda i ukinula diskriminacija prema suprugama šehida i poginulih boraca, pripadnika Armije RBiH i HVO-a, koje trenutno ne ostvaruju pravo na porodičnu penziju.
– Radi se o ženama koje su nažalost izgubile svoje muževe sa, u nekim slučajevima, nenavršenih ni 18 godina. Jedan određeni broj ovih žena je ostao u drugom stanju nakon pogibije muža i ta djeca su odrastala, a da nisu zapamtila svog oca. Prema postojećem Zakonu o PIO ove žene ni u kom slučaju nisu mogle biti uvedene u pravo na porodičnu penziju. Jer, kada su one trebale napuniti 45 godina, u tom momentu njihova djeca nisu bila na redovnom školovanju, odnosno tada su ta djeca imala 25 i više godina – navodi se u saopćenju Koordinacije.

Dodaje se kako jedan broj supruga šehida/poginulih boraca nisu imale dovoljno sredstava da školuju svoju djecu na visokoškolskim ustanovama jer su se morale brinuti da imaju minimum sredstava za preživljavanje.

– Nadamo se da je sve ovo navedeno dovoljan razlog da se ovim ženama napokon vrati dostojanstvo, kako bi mogle dočekati svoju starost bez svojih muževa koji su živote dali za odbranu Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da će zastupnici u oba Doma ovo shvatiti kao ozbiljne činjenice i napokon završiti priču oko usvajanja novog Zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju – saopćeno je iz Koordinacije.

U isto vrijeme, raste pritisak na federanu izvršnu i zakonodavnu vlast da se “raspakuje” predloženi Zakon o PIO i da se penzije za neke djelatnosti reguliraju na poseban način. Nakon zahtjeva nekoliko sindikata policijskih službenika da ih novi zakon o PIO tretira posebno u odnosu na sve druge osiguranike, u Vladu Federacije BiH ne prestaju stizati pisma i ostalih sindikalnih organizacija.
Nakon OSA-e, čuvara, forenzičara, državnih službenika i namještenika … u Vladu FBIH stigli i zahtjevi industrijskih i željezničkih radnika.

Svi poput policije traže poseban tretman i privilegovane penzije.

U svojim dopisima navode da je nepošteno da samo jedna kategorija radnika ostvari obračun penzija za pet najpovoljnijih godina rada.

Dodaju da će ako im se ne udovolji, i oni poput policije na mirne proteste.

Izvor: Slobodna Bosna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *